assalamualaikum
dalam hidup ini penuh dengan onak dan likunya,hidup jugak seperti roda kejab kejab kat bawah kejab kejab kat atas,kejab kejab suka kejab kejab duka,semua tidak sempurna ,kesedihan,kegembiraan rempah dalam kehidupan,ingat Allah~ DIA pasti akan membantu kita walaumacammane sekalipun

24 Januari 2012

KAWAN UNTUK KAWAN

Salam C ..
ko engat tak kita ni dah kenal berape lame ?
ko pernah ingat tak sejak bile kita menjadi kawan ?
ko pernah sedar tak yang kita ni dah berkawan dari sekolah rendah sampai ke sekolah menengah ?

masa darjah satu dulu ,
aku ingat kita tak sekelas .. aku kelas lain dan ko pun kelas lain
aku sekolah lain ko sekolah lain
kenyataannya kita memang tak pernah kenal pun
aku mula kenal ko mase kite darjah lima
time tu kite sekelas , lima gemilang
sampai enam gemilang ..
masa darjah enam tu , baru aku kenal ko lebih sikit dari biase ,
darjah enam , ko duduk belakang aku ,
peristiwe yang buat aku lagi ingat itu ko ialah :
satu hari tu , mase ko nak keluarkan buku dari dalam beg , tiba tiba ko menjerit ,
budak budak lain terkezut kot .. rupr2 nye ko bawak katak dalam beg ..
memang lawak time tu , ramai gelakkan ko termasuk aku .
seingat aku kita bukan geng time tu ..

sekolah agama pulak lain cerita .. kita juga tak sekelas lagi tapi aku kenal ko ,
sebab kita masing masing jadi pengawas ..
lagi satu kita sentiasa berentap untuk dapat no dalam kelas ..
bestkan ? ko baik dengan S .. ko selalu pegang kunci sekolah sebab ko dipertanggungjawabkan untuk kunci pagar ...
lepas tu mase sebelum datang sekolah pulak ..
dak F dan S selalu jemput ko tepi jalan besar , sekolah kita dalam sikit ,jadi
tak nak bagi ko penat kawan kawan lain selalu jemput ko .
aku tak terlibat same sebab aku selalu g sekolah lambat .

lepas dapat result upsr dan ssra ..
masing masing dapat result ok ..

kita masuk sekolah menengah yang sama ,
tapu aku kelas lain ko kelas lain .
kita still bukan kawan baik lagi
ko masih ada satu cerita yang menarik lagi .
ingat tak ko ada gaduk dengan dak K .
ko kena tampar dengan dia , dan ko tampar dia balik ..?
sweet gilak kan ?hahaha..

form two pun tak sama jugak .
form 3 baru sama , aku usaha lebih baru dapat masuk kelas ko kan ? kalau tidak tak merase la aku duduk kelas pandai ..
terasa diri lemah bila masuk kelas tu , sebab aku tak berapa bijak kalu dibandingkan dengan ko,
ko cepat dapat ... brilliant!
lepas dapat result pmr, result aku tak gempak pun ,ko punye result meletup
ko still tak pindah sekolah ...
kawan kawan yang rapat dengan aku semua dah tinggalkan aku ,
semua dah pergi ke sekolah yang hebat hebat ..
yes im lonely ...

naik form four pulak kita sekelas , kelas sains
nasib je kot aku dapat kelas tu ..
belajar punya belajar , kita semakin rapat ,
sejak tu kita baru menjadi kawan rapat sehingga form 5
banyak yang kita kongsi .... bnyak ...
pasal ko dengan bf ko .. engat tak ?
bf ko tu emo sangat , aku tak suka dia ..
last last ko clash jugakkan dengan dia ..

dapat result , kita dua dua tak dapat masuk u .. sedihkan?
memang terserlah kemalasan aku ni ..
then masuk la form six ... lower six ..
semakin rapat dan rapat...
masalah share ...
rahsia digenggam sampai sekarang ..
aku simpan dan simpan..

naik upper six ... segalanya tak seindah seperti yang di rancang ..
naik sekolah ..kiranya hari 1st la kan ... kita berempat jadi sahabat baik ..engat tak ?
W , I , ko dan aku ..
pakai kasut gojesss ,then kena tahan ngan cikgu .. jadi bualan cikgu cikgu sekolah , jadi topik hangat ..
sangat top time tu ..

banyak kenangan yang kita lakarkan bersama , berjanji nak masuk u same same ..
nak jadi pelajar top same same ..
tapi janji kita tu sekerat jalan ..
masih ingat lagi tak pada cikgu W ?
dia baik sanagt .. aku suka ..sebab dia macam aku ..aku macam dia..
banyak tolong aku ..

okay ,kira kira dalam pertengahan tahun kita dah tak sebulu ,
mungkin kerana aku dah masuk asrama baru , ko W n I tak masuk ,sebab tak biasa .
sedangkan aku memang suka sangat duk asrama ..
sejak tu hubungan kita terjejas ,
aku tak tahu kenapa ..
mungkin salah aku kot , yang melakukan perubahan hidup .
dan terlalu gigih mengejar kejayaan ..
maafkan aku ..
kita mula simpan dan pendam .sampai makan hati ..
walaupun kita dah luahkan perasaan depan depan tapi kita dah tak boleh jadi macam dulu lagi ..
sebab ko dah jumpe penganti tempat aku
dan dia boleh masuk dengan semua ..
aku sedih frust dan kecewa ..
tengok gambar ko upload kat fesbuk sume happy happy ,
jelesnye aku ,kalau ko nak tahu sampai sekarang aku masih lagi jeles tengokgambar korang,
ah ..
semua dah berlalu kan ?
aku memang tak pandai jaga persahabatan..
sekarang ni lagi lah kita terpisah jauh ..
tapi nama ko dan kenagan kita aku akan tetap ingat ..

ko dah kerja dan sambung belajar pulak tu ,
aku belajar sepenuh masa ..
dah lama kita tak berjumpa kan ?
rindu la weyyy
susahkan nak jadi macam dulu ?

wah , panjang nye entri aku tuk kali ni ..
aku dah luah aku puas ..
aku hanya mampu mendoakan ko bahagia selalu ,
Catat Ulasan
 

COPYRIGHT 2015 © AZIAH ROSLI