assalamualaikum
dalam hidup ini penuh dengan onak dan likunya,hidup jugak seperti roda kejab kejab kat bawah kejab kejab kat atas,kejab kejab suka kejab kejab duka,semua tidak sempurna ,kesedihan,kegembiraan rempah dalam kehidupan,ingat Allah~ DIA pasti akan membantu kita walaumacammane sekalipun

25 Disember 2015

BERJAYA 1 : Felinna Nadea Ed Fattah

Hari ni 25 dis dah rupanya,

dalam beberapa hari ini aku menghabiskan masa dengan membuat research tentang orang dah berjaya. Mustahil dalam hati kau tak terasa apa apa kejealousan kan? heheh, tapi ambil semangat cemburu tu sebagai suatu inspirasi untuk terus bangkit dan berjaya.

Aku duduk tertanya-tanya jugak ialah sebabnya aku ni dengan blog boleh dikatakan agak lama jgak, since 2009 tapi dah berapa banyak kali aku renovate url dan rupa blog ni, post-post banyak yang aku dah delete. Viewer pon baru semuanya. 2016 dah nak menjengah tu, usia pon dah semakin meningkat bukan berkurang, Perangai masih tak balance. eh, macam mana tu?

Semakin hari semakin ramai yang berjaya, kewujudan internet hari ini memang memainkan peranan yang penting kerana semua maklumat kini dihujung jari je. Tujuan entri ni nak kongsi dengan engkorang Usahawan yang aku dok follow.



(klik)

6 Dis yang lepas aku attend majlis ilmu diorang dekat Kolej Ungku Omar UKM,Bangi

Tajuk : Bisnes Cara Kami

Pengisian yang penuh dengan mesej yang pengalaman depa mengharungi onak & duri kehidupan seorang usahawan . Jatuh bangun, jatuh bangun .

yang atas tu buku depa yang aku rasa boleh bagi 5 star. Apa yang diorang cakap masa seminar tu lebih kurang sama dalam buku tu, Jadinya bila baca dapat membayangkan dan dapat masuk atau meresap dengan lebih pantas gitu.
Meh aku share sikit input yang ada dalam buku BISNES CARA KAMI.

BELAJAR DARI BAWAH.

sebelum memulakan perniagaan kita mesti mempunyai ilmu.

ni copy paste dalam page 164.

Kami selalu dapat mesej 

"Salam. saya ada 1000. Boleh tak saya buat produk sendiri?"
kami pun menjawab, "Lebih baik mulakan dengan menjual produk orang kerana Rm1000 tu kos untuk marketing pon tak lepas"

Terus mereka berang dan cakap kita tak support Muslim Lebih teruk lagi dikatakan tak mahu mereka maju bersama.

hakikatnya kita dah tahu, berbisnes tanpa ilmu risikonya terlalu tinggi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

better korang dapat kan buku ni, penulisan yang sempoi . Kalau nak ke facebook kak fel klik je gambar kat atas ye.

Mengikut pengalaman aku sendiri, memang memulakan perniagaan dengan menjual barang orang dulu. Since, kecik lagi dah tolong mak menjjual depan rumah, lepas tu prepare barang untuk jual roti john bulan ramadhan, Naik Universiti jual tudung Bawal, Shawl untuk cari duit poket, Tapi tak berape menjadi sebab aku tak pandai manage duit. hehe

Lepas grad dengan modal RM250 tong tong dengan 3 lagi sahabat jual tudung bawal Orkidlicious pulak. 

Modal RM1k untuk jadi reseller.

kalau korang nak tahu tudung orkidlicious macam mane

hidup perlukan try n error. Kalau tak kita tak tahu apa yang  okay apa yang tak..


*continue dengan orang lain pulak
Catat Ulasan
 

COPYRIGHT 2015 © AZIAH ROSLI