assalamualaikum
dalam hidup ini penuh dengan onak dan likunya,hidup jugak seperti roda kejab kejab kat bawah kejab kejab kat atas,kejab kejab suka kejab kejab duka,semua tidak sempurna ,kesedihan,kegembiraan rempah dalam kehidupan,ingat Allah~ DIA pasti akan membantu kita walaumacammane sekalipun

26 Disember 2012

keliru dengan setiap makna

assalamualaikum

apa yang aku fikir aku mencari. sama ada lamabat atau pun cepat dan sebaliknya.

sekarang ini aku sedang bergelut dengan projek akhir untuk semester 3. untuk subjek seramik hibrid dan seramik kreatif . Ya Allah hanya tuhan yang tahu betapa aku terlalu memirkirkannya. Mungkin orang akan kata yang aku ini terlalu complicatedkan proejk tersebut tetapi aku ambil ini sebagai persediaan untuk menghadapi PROJEK TAHUN AKHIR a.k.a PTA a.k.a FYP .

jadi , la ni aku konfius dengan ragam untuk memulakan projek . Seperti sedia maklum untuk menjadikan artwork itu hebat mestilah mempunyai content yang cemerlang . Ya , yang tang content tu la aku serabut . Bagaimana hendak menceritakan konsep . Sebelum itu apa yang kau faham tentang konsep? apa yang kau faham tentang idea. bagaimana untuk ko cari konsep tersebut ? ya pasti yang membuka dan menbaca entri ini akna merasa cepat bosan . Sebab ungkin kamu tidak faham apa yang aku cuba sampaikan melalui ayat ayat aku yang serabut ini . BETUL TAK?

metafora , kritikan, persepsi,kiasan........... inilah berkataan yang bermain main diminda aku .

aliran pertama

konsep : metafora
|
isu : pencemaran
|
idea : alam dasar laut
|
form : teapot
|
tajuk : sampah adalah racun dunia


idea dua

konsep : persepsi
|
isu : duit
|
idea : alam dasar laut
|
form : teapot
|
tajuk : bila mata berbicara


baiklah untuk idea dan form tu lecturer aku dah tentukan, jadi itu bukan masalah yang berat untuk memikirkannya. Ynag menjadi kekeliruan aku tu adalah konsep dan isu . KONSEP ITU ADALAH KETERANGAN BAGI SEBUAH OBJEK . DAN ISU PERKARA YANG BERLAKU SEKITAR KITA.

itu mengikut kefahaman aku sahaja.





Catat Ulasan
 

COPYRIGHT 2015 © AZIAH ROSLI