assalamualaikum
dalam hidup ini penuh dengan onak dan likunya,hidup jugak seperti roda kejab kejab kat bawah kejab kejab kat atas,kejab kejab suka kejab kejab duka,semua tidak sempurna ,kesedihan,kegembiraan rempah dalam kehidupan,ingat Allah~ DIA pasti akan membantu kita walaumacammane sekalipun

25 Januari 2012

Laporan angah untuk abah

assalamualaikum abah.


abah ..
ape kabau ? semoga abah sehat sehat dan sentiase tersenyum dekat sane ea abah..
angah rindu lah dekat abah ..
macam tak percaye je dah lima tahun abah pergi tinggalkan kami semua .
napa abah pergi terlalau awal , abah tak sempat pun nak tengok angah masuk u ,
abah tak sempat pun nak dengau cite angah berjaye .
nape....
angah sedih tau ..
lima tahun abah pergi  . macam macam dah jadi .
kite semua dah tak macam dulu lagi ..


abah .
angah ingat lagi waktu angah kecik ,
abah selalu bawak angah ngan along pergi taman buaye kan?
lepas tu setiap kali abah,makwe along dan angah g,
air ribena mesti ade ,
time tu angah ngan along je yang wujud kat family kite


gambau angah ngan along banyak giler waktu kecik .. 
hepy sesangat lah
baju baju , kasut kasut waktu kecik sume mahal mahal abah belikan..
abah ingat tak , abah ade belikan angah baju bebek ,
angah suke baju tu .


tahun 2007 ,
abah pergi , pergi sebab sakit ...
mase tu angah kat sekolah lagi .
dalam bus , angah ingat lagi ,kebetulan hari tu angah bawak henpon g sekolah
ayah tepon angah ..
"angah , abah dah meninggal tau"
"tipu, ye je ni ?'
aku memang tak percaya langsung , walaupun abah dah sakit sakit macam tu aku tetap tak percaye yang abah dah takde .


okay ,tiba dekat berangan enam ,angah turun bus ,
jalan kaki ke dalam untuk sampai ke umah makwe .
mase angah jalan kaki tu kan ..
angah teserempak dengan makcik sorang tu ,
die cakap macam ni " aziah atok ko dah meninggal,ko tau tak?"
angah jawab dengan tenang je "tahu"
teruskan perjalanan ... 
sampai je kat umah makwe .. orang dah ramai ,ramai dah berkumpul ..
time tu barulah angah percaya yang abah dah pergi ,pergi jauh tinggalkan kami


masuk rumah , makcu dan along ngah bacekan يسن untuk abah ..
angah ambil wuduk angah pun bacekan يسن untuk abah ..


sedihlah abah .. 
lima tahun abah pergi ,
macam macam yang angah nak bagi tau ..
angah tak suka situasi sekarang ni ..
angah benci ....
kenape semua macam budak kecik !


apa yang boleh angah buat untuk satukan semua ?
angah nak kebahagian je ...


angah nak makwe hepi je ..
ah ! angah penat la nak fikirkan semua ni abah ... 
kalau abah ade mesti semua takot .. mesti semua tak berani ..


abah , angah sayang abah ... 
angah rindu ... 
angah dah tak ade abah lagi ..
dah tak de orang nak tegur serupa macam abah ...
nanti angah melawat dan bacekan yasin kat rumah abah tau ..
nanti angah bersihkan rumah abah ..
abah perasan tak muka sapa yang selalu datang rumah abah ?
abah mesti perasankan ..


okaylah abah , makin banyak angah cerita makin banyak air mate ni tumpah ,
angah nak luahkan je ..
sebab .. angah tak tahu nak cerita pada sape ..


bye abah .. tunggu angah datang tau ..



Catat Ulasan
 

COPYRIGHT 2015 © AZIAH ROSLI