assalamualaikum
dalam hidup ini penuh dengan onak dan likunya,hidup jugak seperti roda kejab kejab kat bawah kejab kejab kat atas,kejab kejab suka kejab kejab duka,semua tidak sempurna ,kesedihan,kegembiraan rempah dalam kehidupan,ingat Allah~ DIA pasti akan membantu kita walaumacammane sekalipun

10 Mei 2013

nothing is two lah



assalamualaikum,
selamat tengah pagi

melihat pada tajuk itu, macam mana cara mendapat idea? bukan macam sangat lah tapi punca mendapat sebetulnya.
        lapar tahap dua/tiga
        penat menghadap nota
        fikir exam

ye,sekarang ini unimas musim exam,dan sebetulnya dan selayaknya aku tak patot mengHUPDATE blog,tetapi disebabkan aku benar benar tengah lapar,aku kena lah mencari idea lain untuk hilangkan sikit rasa lapar ini. Aish..tak boleh selalu sangat sebut perkataan itu. Nanti boleh jadi semakin dasyat rasa itu.
okay,la ini aku nak cakap pasal Kawan a.k.a friend
seperti yang kamu semua tahu *macam cikgu nak mulakan kelas lak. okay,sambung : kawan merupakan manusia yang paling dekat dengan kita. Kalau tidak tahu apa itu kawan kamu bolehlah anda SEARCH di dalam kamus dewan bahasa kah, di internet dan sebagainya.

melalui satu QUOTE yang aku suka iaitu :
TRUE FRIEND WILL TELL YOU,WHEN YOUR FACE WAS DIRTY.
bagi aku, kita mestilah mengkaji kata kata itu, mendalam itu, DIRTY yang dimaksudkan bukanlah dirty semata-mata. DIRTY a.k.a kotor. OKay, mengikut kefahaman kamu ye, cuba senaraikan apa yang sama makna degan kotor?
        tidak bersih
        comot
        selekeh
        etc

disini jika kita lihat maksud kotor dalam quote tu bukanlah apa yang aku senaraikan kat atas itu, bagi aku maksud kotor itu ialah
1.       TEGUR/MENASIHATI
dan apa apa perkataan yang sesinonim dengan 'tegur'
sepanjang kita hidup ini dah bermacam-macam kawan kita jumpe. BETUL KE BOHONG? hee~ JAdi kita dah boleh nilai yang mana baik untuk kita, dan yang mana tak baik untuk kita, kadang kadang kita dikurniakan kawan yang kurang baiknya tetapi janganlah kita membencinya, sebaliknya ajaklah beliau kearah kebaikkan. Dan janganlah anda melakukan kebaikan itu seorang diri.Rebutlah Pahala Bersama-sama

<3 you untill jannah.
from me: ZR

Catat Ulasan
 

COPYRIGHT 2015 © AZIAH ROSLI